A BTE EDELÉNY FOCISTÁINAK HIVATALOS HONLAPJA
Fejléc
 
2013-2014-ES BAJNOKSÁG TAVASZ
 
BTE EDELÉNY
 
HÍREK, INFÓK
 
ELÉRHETŐSÉGEK
 
KÉPTÁRAK
 
FOCI TÖRTÉNELEM
 
KASTÉLYKERTI SE.
 
FOCI BAZÁR
 
LINK AJÁNLÓ
 
CSAPAT OLDALAK
 
VIDEÓK
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2009-06-03
 
A MÚLT ÉS A JELEN

A jelen...

A BTE Edelény Labdarúgó szakosztályának jelenlegi szakmai vezetése 2008. elejétől munkálkodik ebben a felállásban. Tevékenységünket társadalmi munkában, ingyen végezzük, mert imádjuk a focit, szeretjük és tiszteljük azokat a focista fiatalokat, edelényi értékeket, tradíciókat, melyek az elmúlt évtizedekben kialakultak a Bódva-völgyi kisvárosban. Annak ellenére is, hogy nincs könnyű dolgunk...

Csapataink, labdarúgóink egytől-egyig büszkeségre adnak okot. A fiúk 90-95 %-ban edelényiek, fiatalok, agilis, egymást szerető és tisztelő emberek, akik imádnak focizni. A felnőtt csapat átlagéletkora alig 23 év, ami azt gondolom elgondolkodtató tény, rengeteg 17-19 éves srác a felnőtt csapat biztos kezdő tagja. S ami még ettől is sokkal fontosabb, igazi barátok, sokkal többek, mint csapattársak, akik kifutnak a gyepre, fociznak egy kicsit, majd haza mennek. Nálunk nemcsak a vezetők, de a labdarúgók is abszolút amatőrök, sem meccspénz, sem egyéb anyagi támogatás nem jut és nem jár a fiataloknak, éve óta valóban ingyen és nem megélhetési futballistaként fociznak. Ez azt gondoljuk, hogy a mai világban egyedülálló és elismerésre méltó. Ja, és a csapat gerince évek óta együtt van, a legkevesebb eligazolást mi produkáltuk, mintahogy hozzánk viszont szívesen jönnek olyanok, akiknek fülébe már eljutott, hogy Edelényben - a sok-sok mesterségesen  gerjesztett, irigy és kicsinyes megnyilatkozás ellenére -, igazi CSAPAT van!!!     

Mi extra dolgokat nem tudunk ígérni, csak tisztességes munkát, kemény edzéseket, lelkes szurkolókat, jó hangulatú hazai találkozókat, erkölcsi megbecsülést és szeretetteljes légkört, mert erre mindig  "futni fogja" a szerény költségvetésből...

A múlt és egy csipetnyi futball-történelem...

A történelemkönyvek tanúsága szerint az első edelényi labdarúgó egyesület 1921. március 6-án alakult meg Boldvavölgyi Sport Club néven. Ebből lett az Edelényi Bányász SE., mely a térség akkor még meghatározó iparágára, a bányászatra támaszkodva hosszú évtizedeken át sikert-sikerre halmozott. Ezekben az időkben az edelényi foci érték volt, a csapatok az NB.III.-ban és a Megyei I. osztályban sok emlékezetes percet szereztek a drukkereknek. 

Egy visszaemlékezés az edelényi "hőskorból" Németh László, azaz "Latya" tollából, a Bódva-Vize című lap 2008. évi 4. számából:

Egy egykori csapattag visszaemlékezései

2008. július 5-én volt 30 esztendeje, hogy Edelény labdarúgása legfényesebb sikerét érte el, miután felkerült az akkori Nemzeti Bajnokság II. osztályába.

Öröm volt abban a legendás együttesben és az akkori szépszámú közönség előtt játszani. Miután az 1977-78-as megyei bajnokságot megnyertük a Hejőcsabát megelőzve 4 ponttal, jogot szereztünk arra, hogy két sikeresen megvívott oda-visszavágó mérkőzés révén az NB.II.-ben kerülhessünk. Mindez azért történhetett, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség az 1978-79-es évadban a bajnokság III. osztályát megszüntette. Mondanom sem kell, hogy óriási volt a felbuzdulás a városban és nagyon bíztak a csapatban, amiben fiatalabb és idősebb rutinos játékosok vegyesen szerepeltek. Az akkori vezetőség így foglalt állást: „Nem régiben rendkívüli elnökségi ülésen tárgyaltuk meg a csapattal kapcsolatos problémákat. Ha sikerülne a feljutást kiharcolnunk, biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket!”

Ezek után következett az első összecsapás hazai környezetben, a Szabolcs megyei bajnok Nyírbátor ellen, 4.000 néző (!) előtt.

Edelény-Nyírbátor 5-0 (1-0) ez lett a vége, a csapat összeállítása pedig a következő volt:

Banga D. – Dálnoki M., Matiscsák J., Farkas Z., Hajas I., Makróczi B., Horváth E., Koleszár Gy., Németh L., Horváth A. (Boros G.), Takács Gy.  Góllövők: Takács Gy. (2), Németh L. (2) és Horváth E.

A mérkőzés első félidejében még küzdelem volt, de a szünet után helyzeteinket nagyszerűen kihasználva, akár még nagyobb arányban is nyerhettünk volna. Mivel a visszavágón Nyírbátorban csak 1-0 arányban kaptunk ki, jöhetett a volt NB.III.-as Borsodi Bányász elleni folytatás, méghozzá először idegenben, vagyis Sajószentpéteren 3.500 néző előtt, akik között rengeteg edelényi szurkoló volt.

Borsodi Bányász-Edelény 1-1 (0-0)  Banga D. – Farkas Z., Matiscsák J., Dálnoki M., Makróczi B., Hajas I., Horváth E., Koleszár Gy., Németh L., Horváth A., Géber II. (Boros G.) Az NB.III. középmezőnyében végzett hazaiak végigtámadták a mérkőzést, de kontrákból nekünk is voltak lehetőségeink, amelyek - egy kivételével - sajnos kimaradtak. A gólszerzőnk Horváth Bandi volt.

A visszavágón a kupaszabály szerint már a 0-0 is feljutást eredményezett volna az idegenben lőtt gólunk miatt, így komoly várakozás előzte meg a második meccset. Edzőnk Ferenc József, alias Disi bácsi a következőket nyilatkozta a visszavágó előtt:

„Szeretnénk feljutni, remélhetőleg ezért a játékosok is megtesznek mindent, s akkor augusztustól rangos találkozókkal szórakoztathatjuk szurkolóinkat!”

Nos, a játékosok meg is tettek mindent…

De ne vágjunk a dolgok elébe, július 5-én következett a sorsdöntő találkozó 6.000 (!) néző előtt, szó szerint „feszült légkörben”, hiszen a második félidőben óriási égzengés és zivatar volt.

A találkozót a nagyszerű NB.I.-es játékvezető Mohácsi vezette.

Edelény-Borsodi Bányász 3-1 (1-0)

A góllövők: Németh L. (2) és Koleszár.

Végig mi irányítottuk a játékot, a vendégek csak elvétve veszélyeztették a kapunkat. A 2. félidő képe és játéka alapján mondhatom, hogy megérdemelten jutottunk az NB.II.-be.  Óriási ünneplés volt a találkozó lefújása után, a nézők betódultak a játéktérre, s levegőbe dobálták a játékosokat. Nagy volt az öröm, mint később kiderült, túl korán…

Következzen egy részlet az Észak-Magyarország pár nappal későbbi írásából:

„ A napokban elterjedt Borsodban, hogy az NB.II.-be jutott Edelényi Bányász labdarúgó csapata nem vesz részt az NB.II.-es bajnokságban. Az okok között emlegették a megfelelő bázis hiányát. Nos, az illetékesektől megtudtuk, hogy az ÁFÉSZ-en kívül a borsodsziráki TSZ vállalta a patrónus szerepét. A támogatás azonban nem elegendő. Ezért a Szénbányászati Tröszt támogatására is szüksége van a rokonszenves csapatnak. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha kompromisszum születik. Az érdekeltek tárgyalásokat kezdeményeztek, amelyek még nem fejeződtek be. A valószínű megoldás az lesz, hogy az Edelény a jövőben Borsodi Bányász néven működik majd a sajószentpéteri klub égisze alatt, s a hazai mérkőzéseket felváltva játsszák Sajószentpéteren, illetve Edelényben.”

Hát így is lett… Óriási csalódás volt ez a végkifejlet a nézőknek és nekünk játékosoknak egyaránt… A következő bajnokságot Edelényi Városi SE. néven a legalacsonyabb körzeti (járási) osztályban kezdte el focicsapatunk 1980-81-ben.

(Bódva-Vize 2008)

 

A sikerek ellenére 2001. őszén megszűnt az edelényi futball egyesület, majd 2 éves téli álom után 2003-ban a Bódva-völgyi Tömegsport Egyesület berkein belül éledt újjá.

A jelenről és a jövőről ... 2010-ben

Azóta felverekedte magát a Megyei II. osztály Északi csoportjának meghatározó csapatai közé, s a 2008-2009-es bajnokságban, ha csak egy hajszállal is, de lecsúszott a feljutást jelentő első helyről. Miután visszalépés nem volt a Megyei I. osztályban, így a 2009-2010-es bajnokságban ismét a megyei 2. vonalban küzdöttek csapataink, a cél viszont már egyértelmű volt, bajnokságot nyerni és feljutni a Megyei I. osztályba! A terveket siker koronázta, nem is akármilyen, hiszen felnőtt csapatunk hibátlan, 100 %-os teljesítménnyel lett bajnok, méghozzá úgy, hogy ilyen már több mint 70 éve nem történt Magyarországon! Roppantul büszkék vagyunk csapatunkra, ez igazi férfi munka volt! Különösképpen azért, mert a bajnoki siker küszöbén városunkat, pályánkat olyan súlyos árvíz pusztította, amit több évig, évtizedig tart majd kiheverni.

 
MÉRKŐZÉS-LESŐ

Megyei I. osztályú bajnokság

Téli alapozás

 
BTE PROGRAM

Legközelebbi program:

 
BTE TÁRSALGÓ
Beszéljünk a fociról, vagy bármi másról, amihez éppen kedvünk van...
 
VENDÉGKÖNYV
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lábléc
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu