A BTE EDELÉNY FOCISTÁINAK HIVATALOS HONLAPJA
Fejléc
 
2013-2014-ES BAJNOKSÁG TAVASZ
 
BTE EDELÉNY
 
HÍREK, INFÓK
 
ELÉRHETŐSÉGEK
 
KÉPTÁRAK
 
FOCI TÖRTÉNELEM
 
KASTÉLYKERTI SE.
 
FOCI BAZÁR
 
LINK AJÁNLÓ
 
CSAPAT OLDALAK
 
VIDEÓK
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2009-06-03
 
A MÚLT ÉS A JELEN

A jelen...

A BTE Edelény Labdarúgó szakosztályának jelenlegi szakmai vezetése 2008. elejétől munkálkodik ebben a felállásban. Tevékenységünket társadalmi munkában, ingyen végezzük, mert imádjuk a focit, szeretjük és tiszteljük azokat a focista fiatalokat, edelényi értékeket, tradíciókat, melyek az elmúlt évtizedekben kialakultak a Bódva-völgyi kisvárosban. Annak ellenére is, hogy nincs könnyű dolgunk...

Csapataink, labdarúgóink egytől-egyig büszkeségre adnak okot. A fiúk 90-95 %-ban edelényiek, fiatalok, agilis, egymást szerető és tisztelő emberek, akik imádnak focizni. A felnőtt csapat átlagéletkora alig 23 év, ami azt gondolom elgondolkodtató tény, rengeteg 17-19 éves srác a felnőtt csapat biztos kezdő tagja. S ami még ettől is sokkal fontosabb, igazi barátok, sokkal többek, mint csapattársak, akik kifutnak a gyepre, fociznak egy kicsit, majd haza mennek. Nálunk nemcsak a vezetők, de a labdarúgók is abszolút amatőrök, sem meccspénz, sem egyéb anyagi támogatás nem jut és nem jár a fiataloknak, éve óta valóban ingyen és nem megélhetési futballistaként fociznak. Ez azt gondoljuk, hogy a mai világban egyedülálló és elismerésre méltó. Ja, és a csapat gerince évek óta együtt van, a legkevesebb eligazolást mi produkáltuk, mintahogy hozzánk viszont szívesen jönnek olyanok, akiknek fülébe már eljutott, hogy Edelényben - a sok-sok mesterségesen  gerjesztett, irigy és kicsinyes megnyilatkozás ellenére -, igazi CSAPAT van!!!     

Mi extra dolgokat nem tudunk ígérni, csak tisztességes munkát, kemény edzéseket, lelkes szurkolókat, jó hangulatú hazai találkozókat, erkölcsi megbecsülést és szeretetteljes légkört, mert erre mindig  "futni fogja" a szerény költségvetésből...

A múlt és egy csipetnyi futball-történelem...

A történelemkönyvek tanúsága szerint az első edelényi labdarúgó egyesület 1921. március 6-án alakult meg Boldvavölgyi Sport Club néven. Ebből lett az Edelényi Bányász SE., mely a térség akkor még meghatározó iparágára, a bányászatra támaszkodva hosszú évtizedeken át sikert-sikerre halmozott. Ezekben az időkben az edelényi foci érték volt, a csapatok az NB.III.-ban és a Megyei I. osztályban sok emlékezetes percet szereztek a drukkereknek. 

Egy visszaemlékezés az edelényi "hőskorból" Németh László, azaz "Latya" tollából, a Bódva-Vize című lap 2008. évi 4. számából:

Egy egykori csapattag visszaemlékezései

2008. július 5-én volt 30 esztendeje, hogy Edelény labdarúgása legfényesebb sikerét érte el, miután felkerült az akkori Nemzeti Bajnokság II. osztályába.

Öröm volt abban a legendás együttesben és az akkori szépszámú közönség előtt játszani. Miután az 1977-78-as megyei bajnokságot megnyertük a Hejőcsabát megelőzve 4 ponttal, jogot szereztünk arra, hogy két sikeresen megvívott oda-visszavágó mérkőzés révén az NB.II.-ben kerülhessünk. Mindez azért történhetett, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség az 1978-79-es évadban a bajnokság III. osztályát megszüntette. Mondanom sem kell, hogy óriási volt a felbuzdulás a városban és nagyon bíztak a csapatban, amiben fiatalabb és idősebb rutinos játékosok vegyesen szerepeltek. Az akkori vezetőség így foglalt állást: „Nem régiben rendkívüli elnökségi ülésen tárgyaltuk meg a csapattal kapcsolatos problémákat. Ha sikerülne a feljutást kiharcolnunk, biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket!”

Ezek után következett az első összecsapás hazai környezetben, a Szabolcs megyei bajnok Nyírbátor ellen, 4.000 néző (!) előtt.

Edelény-Nyírbátor 5-0 (1-0) ez lett a vége, a csapat összeállítása pedig a következő volt:

Banga D. – Dálnoki M., Matiscsák J., Farkas Z., Hajas I., Makróczi B., Horváth E., Koleszár Gy., Németh L., Horváth A. (Boros G.), Takács Gy.  Góllövők: Takács Gy. (2), Németh L. (2) és Horváth E.

A mérkőzés első félidejében még küzdelem volt, de a szünet után helyzeteinket nagyszerűen kihasználva, akár még nagyobb arányban is nyerhettünk volna. Mivel a visszavágón Nyírbátorban csak 1-0 arányban kaptunk ki, jöhetett a volt NB.III.-as Borsodi Bányász elleni folytatás, méghozzá először idegenben, vagyis Sajószentpéteren 3.500 néző előtt, akik között rengeteg edelényi szurkoló volt.

Borsodi Bányász-Edelény 1-1 (0-0)  Banga D. – Farkas Z., Matiscsák J., Dálnoki M., Makróczi B., Hajas I., Horváth E., Koleszár Gy., Németh L., Horváth A., Géber II. (Boros G.) Az NB.III. középmezőnyében végzett hazaiak végigtámadták a mérkőzést, de kontrákból nekünk is voltak lehetőségeink, amelyek - egy kivételével - sajnos kimaradtak. A gólszerzőnk Horváth Bandi volt.

A visszavágón a kupaszabály szerint már a 0-0 is feljutást eredményezett volna az idegenben lőtt gólunk miatt, így komoly várakozás előzte meg a második meccset. Edzőnk Ferenc József, alias Disi bácsi a következőket nyilatkozta a visszavágó előtt:

„Szeretnénk feljutni, remélhetőleg ezért a játékosok is megtesznek mindent, s akkor augusztustól rangos találkozókkal szórakoztathatjuk szurkolóinkat!”

Nos, a játékosok meg is tettek mindent…

De ne vágjunk a dolgok elébe, július 5-én következett a sorsdöntő találkozó 6.000 (!) néző előtt, szó szerint „feszült légkörben”, hiszen a második félidőben óriási égzengés és zivatar volt.

A találkozót a nagyszerű NB.I.-es játékvezető Mohácsi vezette.

Edelény-Borsodi Bányász 3-1 (1-0)

A góllövők: Németh L. (2) és Koleszár.

Végig mi irányítottuk a játékot, a vendégek csak elvétve veszélyeztették a kapunkat. A 2. félidő képe és játéka alapján mondhatom, hogy megérdemelten jutottunk az NB.II.-be.  Óriási ünneplés volt a találkozó lefújása után, a nézők betódultak a játéktérre, s levegőbe dobálták a játékosokat. Nagy volt az öröm, mint később kiderült, túl korán…

Következzen egy részlet az Észak-Magyarország pár nappal későbbi írásából:

„ A napokban elterjedt Borsodban, hogy az NB.II.-be jutott Edelényi Bányász labdarúgó csapata nem vesz részt az NB.II.-es bajnokságban. Az okok között emlegették a megfelelő bázis hiányát. Nos, az illetékesektől megtudtuk, hogy az ÁFÉSZ-en kívül a borsodsziráki TSZ vállalta a patrónus szerepét. A támogatás azonban nem elegendő. Ezért a Szénbányászati Tröszt támogatására is szüksége van a rokonszenves csapatnak. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha kompromisszum születik. Az érdekeltek tárgyalásokat kezdeményeztek, amelyek még nem fejeződtek be. A valószínű megoldás az lesz, hogy az Edelény a jövőben Borsodi Bányász néven működik majd a sajószentpéteri klub égisze alatt, s a hazai mérkőzéseket felváltva játsszák Sajószentpéteren, illetve Edelényben.”

Hát így is lett… Óriási csalódás volt ez a végkifejlet a nézőknek és nekünk játékosoknak egyaránt… A következő bajnokságot Edelényi Városi SE. néven a legalacsonyabb körzeti (járási) osztályban kezdte el focicsapatunk 1980-81-ben.

(Bódva-Vize 2008)

 

A sikerek ellenére 2001. őszén megszűnt az edelényi futball egyesület, majd 2 éves téli álom után 2003-ban a Bódva-völgyi Tömegsport Egyesület berkein belül éledt újjá.

A jelenről és a jövőről ... 2010-ben

Azóta felverekedte magát a Megyei II. osztály Északi csoportjának meghatározó csapatai közé, s a 2008-2009-es bajnokságban, ha csak egy hajszállal is, de lecsúszott a feljutást jelentő első helyről. Miután visszalépés nem volt a Megyei I. osztályban, így a 2009-2010-es bajnokságban ismét a megyei 2. vonalban küzdöttek csapataink, a cél viszont már egyértelmű volt, bajnokságot nyerni és feljutni a Megyei I. osztályba! A terveket siker koronázta, nem is akármilyen, hiszen felnőtt csapatunk hibátlan, 100 %-os teljesítménnyel lett bajnok, méghozzá úgy, hogy ilyen már több mint 70 éve nem történt Magyarországon! Roppantul büszkék vagyunk csapatunkra, ez igazi férfi munka volt! Különösképpen azért, mert a bajnoki siker küszöbén városunkat, pályánkat olyan súlyos árvíz pusztította, amit több évig, évtizedig tart majd kiheverni.

 
MÉRKŐZÉS-LESŐ

Megyei I. osztályú bajnokság

Téli alapozás

 
BTE PROGRAM

Legközelebbi program:

 
BTE TÁRSALGÓ
Beszéljünk a fociról, vagy bármi másról, amihez éppen kedvünk van...
 
VENDÉGKÖNYV
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lábléc
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!